شهرستان چالوس از شهرستانهاي استان مازندران ايران است. مركز اين شهرستان شهر چالوس است.
جمعيت اين شهرستان در سال ۱۳۸۳ خ برابر با ۱۰۸٫۸۶۱ نفر بوده و داراي دو بخش، پنج دهستان و سه شهر تابعهاست.
بخشها
بخش كلاردشت
دهستان بيرون بشم
دهستان كلاردشت
دهستان كوهستان (چالوس)
شهرها: كلاردشت و مرزنآباد
بخش مركزي شهرستان چالوس
دهستان كلارستاق شرقي
دهستان كلارستاق غربي
شهرها: چالوس
در بخش كلاردشت شهر ديگري به نام مَرزَنآباد نيز قرار دارد. اين شهرستان از شمال به درياي مازندران از مشرق به شهرستان نوشهر، از جنوب شرقي به شهرستان نور، از جنوب به استان قزوين و از غرب به شهرستان تنكابن محدود و داراي دو بخش مركزي و كلاردشت است.چالوس كه در متون تاريخي از آن به نامهاي «شالوس» و«سالوش» نيز ياد شده بخشي از سرزمين رويان و از آباديهاي معتبر طبرستان محسوب ميشد و داراي پادگان نظامي و قلعه و استحكاماتي براي دفع حمله ديلمان بود كه البته مدتي نيز تحت نفوذ ديلمان بوده و مدت زيادي (كلارستاق) بخشي از محال ثلاث تنكابن بودهاست. اكثر جنگها در اين منطقه صورت ميگرفت. مقدسي در آثار خود از قلعه سنگي و مسجد جامع چالوس ياد كردهاست. از اين آثار اكنون چيزي باقي نماندهاست. نخستين بيعتهايي كه مردم طبرستان در سال ۲۵۰ ه.ق. با سادات نمودند در همين مسجد جامع انجام شد. تاريخ اين شهر حكايت از نشيب و فرازهاي فراوان به ويژه در زمان حكومت سادات علوي در طبرستان دارد.
مراكز ديدني
تپه باستاني كلاردشت، هتل بنياد و كاخ چايخوران چالوس، سواحل چپكرود پارك جنگلي فين، تله كابين نمك آبرود
ييلاق كلاردشت
درياچه ولشت
دره رودبارك
علم كوه
كاخ اجابيت
پارك اوجابيت
آب معدني دلير
غار يخ مراد
پارك ورگاويج
پارك بنفشه
يخچال طبيعي حصار چال
كلاردشت
بخش كلاردشت داراي امامزادههاي بسياري ميباشد. از جمله: امامزاده زكرياي شكركوه كه از نوادگان امام حسين ميباشد. امامزاده سه تن (سه امام زاده) در كرديچال.امامزاده خليلي واقع در حسنكيف از نوادگان امام سجاد ميباشد.
كلاردشت داراي آب و هواي كوهستاني و ارتفاع حدودا ۱۲۰۰ متر بالاتر از سطح درياي خزر ميباشد. از ديگر گردشگاههاي كلاردشت ميتوان به اينها اشاره كرد: ارتفاعات سنگ لاش. گردنه قلعه گردن. و جنگل زيبا و رويايي تاركدره و به ارتفات ياقوب سره و ولدره.همچنين شمالي ترين و جنگلي ترين و زيباترين نقطه كلاردشت روستاي پي ام بور ميباشد.