كيش بايد براي دستيابي به هدف هاي جديد خود ، هويت تازه اي به عنوان باغ ايراني در خليج فارس پيدا كند. ويژگي هاي اصلي اين مقصد به صورت زير خواهد بود :
• مقصد اصلي ورزش و بازي گلف در ا يران براي حرفه اي ها و مبتدي ها
• مقصدي براي كنفرانس ها، گردهمايي ها و رويدادها در كنار دريا
• مقصدي براي گردشگري در سراسر سال كه به خوبي تركيبي از گردشگران و صاحبان مشاغل به وجود آورد
• بهشتي براي خانواده ها و كودكان در خليج فارس
• مقصدي براي برگذاري جشن ها و مراسم
2.2 . 1مفهوم دروازه اي
تصوير دروازه اي براي كيش مفهومي دو گانه دارد، هم براي خارجي هايي كه از طريق دروازه كيش وارد ايران مي شوند ، كاربرد دارد و هم براي اهالي سرزمين اصلي.ايرانيان از سرزمين اصلي مي توانند وارد جزيره شوند آموزش نظري و عملي ببينند، مدرك بسيار معتبري دريافت كنند و از طريق اين دروازه به سرزمين اصلي بازگردند.
راهبردها و اهداف گردشگري (محور اصلي)
• مقصد گردشگري جزيره اي با كيفيت ممتاز براي مسافران سرزمين اصلي ايران
• مقصد گردشگري منطقه اي در خليج فار س و خاورميانه
• مقصد گردشگري بين المللي در بين مسلمانان جهان
• ترويج گردشگري زيست محيطي كيش
• ارتقاء يافتن به سطح كارآمدترين نحوه استفاده از منابع طبيعي
• برقراري تعادل ميان توسعه شهري و حفاظت زيست محيطي در چارچوب شاخص ها و محورهاي توسعه پايدار
ورزش شنا در كيش يكي از محبوب ترين ورزشها در بين اقشار مختلف مردم است. فردي كه شنا مي كند، نه تنها از اين طريق احساس راحتي و نشاط مي كند بلكه در اثر شنا كردن قابليتهاي جسماني خود را از قبيل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف پذيري مفاصل شانه و مچ پا افزايش مي دهد. ورزش شنا ورزشي است كه از سن نوزادي تا سن كهنسالي ميتوان آنرا انجام داد و به طور كلي ورزشي است كه هيجان و اضطراب را كاهش داده، عضلات را قوي و محكم كرده و بدن را نرم و انعطاف پذير مي سازد و باعث مي شود كه فرد انرژيي بيشتري براي انجام كارهاي روزانه خود كسب كند.
طريقه علمي برنزه شدن
تا اينجا به نظر مي رسد كه آفتاب فقط دشمن پوست است، و مابايد تا آنجا كه مي توانيم خود را دور از آن نگه داريم. در صورتي كه آثار ميكروب كش اشعه ماوراي بنفش خورشيد بر كسي پوشيده نيست. همچنين همه پزشكان تاييد مي كنند كه اشعه خورشيد در تسريع جريان خون تاثير زيادي دارد اما مساله مهم اين است كه تنها وسيله برنزه شدن، عليرغم عقيده عده زيادي از مردم خوابيدن در جلوي اشعه سوزان آفتاب نيست، و برعكس پياده روي و گردش، توپ بازي و تفريحات دسته جمعي مختلف، آن هم نه در وسط روز، بلكه ابتدا صبح و عصر، و سپس در نزديكيهاي ظهر يا از ساعت 3 ظهر به بعد، مي تواند ضمن تامين سلامت روحي و جسمي، پوست بدن شما را برنزه كند.
اما اگر قرار است يك نفر تنها به وسيله خوابيدن در زير اشعه خورشيد پوست بدن خود را قهوه اي كند، بايستي طي روزهاي مديدي ( زيادي) به كار بپردازد. به اين ترتيب كه روز اول فقط چند دقيقه( آن هم نه در وسط روز) در آفتاب بخواند. و روزهاي بعد، هر بار يك دقيقه به مدت قبلي اضافه نمايد. همچنين فراموش نشود، كه پوست صورت انسان به مناسبت حساسيت خاصي كه دارد ، بايد حتي الامكان در نيم سايه قرار گيرد.
چه مدت بايد آفتاب به ما بتابد؟
براي اشخاص مختلف مدت آفتاب گرفتن را از 20 الي 50 ساعت تعيين كرده اند. البته اين امر حتي الامكان نبايد در مدت كمتر از 25 روز انجام پذيرد. و هرگز نبايد در عرض يك سال بيش از 50 سال بدن را به دست اشعه سوزان آفتاب سپرد. زيرا زياده روي در اين كار، علاوه بر ايجاد چين و چروك، پوست را خشك مي سازد.
اما چرا نبايد حمام آفتاب گرفتن به طور مداوم انجام يابد؟
به اين دليل كه پوست ما در مقابل نور خورشيد دو نوع واكنش نشان مي دهد: يكي ماده رنگي پوست كه در مقابل آفتاب رو به ازدياد ميگذارد و ديگري واكنش دفاعي اتوماتيكي ياخته هاست كه خود به خود ضخيم تر مي گردند، و يك طبقه بسيار نازك شاخي روي پوست تشكيل مي دهند.
اما براي تشكيل اين طبقه حداقل 10 روز وقت لازم است. روي اين اصل حمام آفتاب گرفتن نمي تواند با عجله و شتابزدگي توام باشد.
پلاژ بانوان جزيره كيش
پلاژ بانوان در سواحل شمالي جزيره روبهروي مخابرات احداث شده است. وسعت آن حدود 15 هزارمترمربع است. اين پلاژ علاوه بر امكاناتي چون دوش آب شيرين، سايهبان و نورپردازي مناسب، سالن بدن سازي هم دارد و زيرنظر مربيان اداره ميشود. علاوه بر آن مربيان شنا و نجات غريق ايمني خاطر استفاده كنندگان از پلاژ را فراهم كرده است. پلاژ بانوان كيش به علت موقعيت مكاني مناسب و دسترسي آسان و داشتن امكانات لازم، با استقبال زيادي روبهرو است
آدرس: جزيره كيش انتهاي خيابان آريان
پلاژ آقايان جزيره كيش
اگرچه براي آقايان شنا در اغلب سواحل جزيره آزاد است، اما به دليل وجود امكانات مناسب براي شنا در باشگاه دريايي، استقبال از اين مكان بيشتر است. پلاژ آقايان در شمال شرقي جزيره قرار دارد و دسترسي به اين مركز با وسيله نقليه عمومي هم امكانپذير است. آموزش شنا در اين پلاژ هم به صورت انفرادي و هم به صورت گروهي انجام ميشود و نجات غريقها در تمام وقت اداري حضور دارند. دوش هاي آب شيرين و بوفه از خدمات اين مركز هستند.
آدرس: جزيره كيش خيابان فردوسي انتهاي بلوار هنر پرشين گلف
يكى از فضاهاى جالب توجه مجموعه صنعتى شهر حريره ( اتاق با كف شيار دار ) است .
اين اتاق كف كاملاً عجيب و ناشناخته اى داشته به اين معنى كه با شيب ملايم از شمال به جنوب امتداد مى يافت و كف آن به صورت در اصطلاح گرده ماهى (اصطلاح بومي) و يا بالشتك با ملاتى از نوع تركيب پودر سنگ هاى مرجانى و آهك و نوعى ساروج شكل گرفته بود .
اين ويژگى در هيچ يك از محوطه ها و تپه هاى باستانى و تاريخى و اسلامى ايران كشف و شناخته شده نيست . وقتى از چند نفر از مركز پرورش صيد مرواريد كيش در مورد اين نوع معمارى پرسيده شده ، چنين نظر دادند اين عنصر معمارى كه با شيبى ملايم به حوضچه اى كوچك با ابعاد 1×1متر يا 1×5/2 مترو عمق نيم متر ختم مى شود ، ارتباط با فعاليت هاى صيد مرواريد دارد و در سطح آنها صدف ها را خشك كرده و به آب مى بسته اند تا مرواريد هاى ريز را نيز بتوان به دست آورد .
اما اگر چنين بود مى بايست آثار و بقاياى صدف ها در سطح اين شيارها و يا در حوضچه ها باقى مانده باشد ، اما چنين نيست .
سرانجام با نظرخواهى از باستان شناسان ، آقاى رمى بوشارلا ، باستان شناس فرانسوى كه تجربه و سابقه كار ممتد در ايران و امارات متحده عربى دارد ، نظر دارد كه اين تأسيسات صرفاً جهت استحصال (حاصل)شيره خرما بوده و نمونه اى از آن در كاوش هاى وى در امارات به دست آمده است .
شايد اگر به مردم بومى جزيره كيش مراجعه مى شد ديگر فضاى اين اتاق آنقدر عجيب و ناشناخته نبود
در يكى از بازديدهايى كه توسط هيئت علمى و به راهنمايى بوميان انجام شد يكى از بوميان اظهار داشت كه تا قبل از تخريب خانه هاى ماشه ، انبارهايى با كف جوى و پشته – نظير آنچه كه هم اكنون در بخش كارگاهى شهر حريره ديده مى شود - در اغلب خانه هاى بزرگ وجود داشت و از اين انبارها براى نگهدارى خرما استفاده مى شد.
بنا به گفته بعضى ها اين خرما ها بر روى هم انياشته و فشرده مى شد و به وسيله راه هاى كوچكى به صورت راه آب شيره به طرف خمره هاى بزرگى كه در زير اين راه آبها قرار مى دادند منتقل شده و شيره خرما جمع آورى مى شد .
جزيره كيش شكلى تقريباً بيضى دارد كه گوشه ى شمال شرق آن خوردگى دارد.
اگر قطر بلندتر جزيره را كه جهت شرقى – غربى دارد و از شرقى ترين نقطه جنوب شرقى جزيره كه مجتمع مرجان در آن واقع است در نظر بگيريم و به غربى ترين نقطه شمال غرب كه ميدان هور در جاده جهان است برسيم طول آن 45/15 كيلومتر مى شود.
عرض جزيره هم كه پهن ترين جاى جزيره است به صورت خط عمودى بر قطر در نظر گرفته مى شود. عرض از ساحل بندرگاه گمرك در شمال، تا ساحل جنوب شرقى فانوس دريايى در جنوب تصور شده است.
پستى و بلندى هاى جزيره كيش
مركز جزيره در ميدان فرودگاه(ضلع شمال شرقي) مى باشد.
بلندترين نقطه طبيعى در حدود 1500مترى شمال شرقى مركز جزيره در گذشته به ارتفاع 45متر بود. بعد از انقلاب جزيره به عنوان مركز بين المللى توريستى و تجارتى و تشكيل سازمان عمران كيش در سال 1351 و با گسترش فرودگاه قديمى و توسعه آن، 10متر از بلندى آن كاسته شد و در حال حاضر بلندترين ارتفاع طبيعى جزيره 35متر است.
پايين ترين نقطه تمام خط ساحلى جزيره در ارتفاع صفر قرار دارد و به عنوان پايين ترين جايگاه حساب مى شود. درگذشته درياچه اى به درازاى حدود 200متر و عرض 100 متر در شمال جزيره(محل كيش اليت) و در مجاورت ساحل شرقى جزيره قرار داشت كه گودى آن مى توانست پايين ترين نقطه جزيره باشد و حتى زير ارتفاع صفر باشد كه اكنون چنين نيست.
در شمال شرقى شهر تاريخى كيش(حريره) درياچه اى به طول 1200متر و عرض 400متر وجود داشته كه كف درياچه مى توانسته پايين ترين محل جزيره ك اين درياچه بعدها به صورت مانداب درآمد و در حال حاضر هم به صورت گودالى پهناور وجود دارد كه به نامهاى مختلف: گور، جَزِه، گود يش هم باشد.
سطح جزيره فاقد توپوگرافي ويژه مانند پديده كوه و حتي تپه مرتفع است. فرودگاه بين المللي كيش در مركز احداث شده است. بيشترين شيب جزيره از شمال فرودگاه به طرف ساحل (هتل شايان) است.
ب
راي رهائي از خستگي كار روزانه وآرامش و نشاط در اوقات فراغت پيشنهاد يك تجربه مهيج و لذت بخش
اسب سواري در جزيره كيش از جمله ورزش هايي است كه علاوه بر تاثير آن در سلامت جسماني، به سواركار آرامش مي دهد و باعث تمدد اعصاب و راحتي فكر او مي شود. باشگاه سواركاري كيش در شمال جزيره، (جنب دهكده المپيك) اين باشگاه در سال 1372 براي برگزاري مسابقات بين المللي خليج فارس تاسيس شد و تا سال 1374 وضعيت محوطهسازي، ساخت مانژها و اصطبل هاي آن به كيفيت قابل قبولي رسيد.
در حال حاضر، ساخت پيست كورس، احداث قسمتي از مانژ صحرايي براي گشت آزاد، فضاي سبز و ساخت جايگاه هاي لازم سبب شده است كه اين باشگاه قابليت ميزباني مسابقات اسب دواني كشوري را داشته باشد. به طوري كه اواخر سال 1376، 40 دوره مسابقه بزرگ كورس(جايگاه ويژهاي براي اسب ها قبل از شروع مسابقه است كه با شروع مسابقه، در مقابل هر اسب باز مي شود) براي نخستين بار در ايران در باشگاه سواركاري كيش راه اندازي شده است.
باشگاه سواركاري كيش هم اكنون 50 راس اسب از نژادهاي تربرد، دوخون، درهشوي و عرب دارد. فعال بودن درمانگاه دامپزشكي و اشتغال نيروي انساني متخصص در آن مراقبت هاي علمي از اسب را ممكن كرده است
آدرس: جزيره كيش ميدان المپيك
تالار حافظ يكي از مهمترين تالارهاي جزيره است كه از نظر امكانات صوتي و تصويري در حد بسيار مطلوبي است. در سال هاي اخير چندين كنگره و سمينار مهم از جمله كنگره سراسري خليج فارس در اين تالار برگزار شده است.
تالار حافظ گنجايش 300 نفر مهمان را دارد و وابسته به دانشگاه كيش است
تالار نخل
تالار نخل تالاري است روباز با گنجايش 300 نفر تماشاچي براي نمايش فيلم هاي سينمايي و اجراي نمايش. در اين تالار امكانات مناسبي جهت نمايش فيلم هاي 35 ميليمتري وجود دارد.
سينما ساحلي صبا
سالن سينماي روباز صبا در پارك ساحلي در مجاورت اسكله تفريحي واقع شده است. در اين سالن فيلمهاي سينمايي براي پركردن بخشي از اوقات فراغت ساكنان جزيره و گردشگران پخش مي شود
مطبوعات از رايج ترين و شاخص ترين محصولات جامعه پيشرفته است و بخصوص در آستانه قرن بيست ويكم ويژگيهاي يك صنعت بزرگ را بخود گرفته است. اين مركز براساس نياز انسان امروز، به مطبوعات و با هدف گسترش ابعاد امكانات فرهنگي جزيره كيش سازمان منطقه آزاد كيش به ضرورت و در طول گسترش صنعتي و تجاري منطقه موسس و مجري طرح ايجاد خانه مطبوعات گرديد.
بخش هاي مختلف خانه مطبوعات:
بخش مجلات : در اين بخش براي مراجعان امكان استفاده از 107 عنوان نشريه فراهم شده است. كه اين نشريات همگي تحت نظر كتابخانه عمومي كشور تهيه گرديده است.
بخش روزنامه ها : در اين بخش امكان استفاده از 10 عنوان روزنامه در حال انتشار براي مراجعان فراهم شده است.
گنجينه مطبوعات: دوره صحافي شده روزنامه اطلاعات از تاريخ 1307 تا 1315 و از 1330 تا 1332 تدارك ديده شده و در اين بخش جهت استفاده علاقمندان موجود ميباشد.همچنين 28 هزار روز تاريخ ايران و جهان كه عنوان مجموعه معرفي است، كه در واپسين سالهاي سلطنت خاندان پهلوي به تدريج و روز به روز همراه روزنامه اطلاعات منتشر مي شد بصورت صحافي شده تهيه گرديده است و در اين بخش نگهداري مي شود
بخش مرجع : در اين بخش كه پاسخگوي سوالات احتمالي مراجعين خواهد بود، اسناد مطبوعات ايران از سال 1320 تا 1332 و نيز تاريخ جرايد و مجلات ايران گنجانده شده است.
برنامه نمايه : امكان استفاده از آرشيو كليه مجلات منتشر شده در لوح فشرده از فروردين 77 تا به امروز توسط برنامه نمايه براي مراجعان فراهم آمده است. مراجعان مي توانند با جستجو در اين برنامه تاريخ موردنظر و نشريه و مقاله خاص خود را پيدا كنند.
روزنامه الكترونيكي : امكان دسترسي به شبكه اطلاع رساني روزنامه ها و مطبوعات داخلي، همچنين استفاده از روزنامه هاي كشور كه پيش از چاپ بر روي شبكه اينترنت قرار مي گيرند، در اين بخش فراهم شده است.
شيوه استفاده مراجعه كنندگان : كليه مراجعه كنندگان به خانه مطبوعات از سن 7 سال به بالا مي توانند با رعايت مقررات از منابع استفاده نمايند. استفاده براي عموم بصورت ساعتي و عضويت آزاد است و امكان مطالعه در محل فراهم مي باشد
خانه فرهنگ و هنر كيش
توسعه پايدار در گرو توسعه فرهنگي جامعه است. خانه فرهنگ كيش با برنامههاي متنوع فرهنگي، هنري و ادبي، كلاسهاي هنري، انجمن شعر و. . . محل مناسبي براي پركردن مفيد اوقات فراغت نوجوانان و جوانان و ارتقاء سطح فرهنگي جامعه كيش است.
نشاني: روبروي بازار پرديس، ويلاهاي فردوس2، ورودي 6 واحد
كتابخانه ديداري وشنيداري
كتابخانه ديداري و شنيداري، در راستاي برنامه توسعه فرهنگي سازمان منطقه آزاد كيش فعاليت نموده و با استفاده از فن آوري پيشرفته زمينه مناسبي براي پركردن اوقات فراغت و ارتقاي سطح آگاهي عمومي ساكنان و نيز الگوي مناسبي از اطلاع رساني را براي مسافراني كه به كيش سفر مي كنند فراهم كرده است.
منابع موجود در كتابخانه به لحاظ محتوا طيف گسترده اي از آثار فرهنگي را شامل مي شود. در كتابخانه ديداري و شنيداري مجموعه أي از آثار ديني، تاريخي، علمي، آموزشي به شكل سي دي، نواركاست، فيلم ويديو، كتاب و صفحه گرامافون در اختيار علاقمندان قرار مي گيرد. در اين مركز مراجعه كنندگان مي توانند از موسيقي سنتي، محلي و مقامي ايران، موسيقي كلاسيك، موسيقي ملت ها، موسيقي فيلم، موسيقي الكترونيكي، گويش هاي نقاط مختلف ايران و. . . بهره مند شوند.
آثار مربوط به كودكان و نابينايان نيز در اين مجموعه گردآوري شده است، تا اين مركز بتواند نيازهاي طيف گسترده أي از مراجعان را تامين كند.
تجهيزات و خدمات در چهار بخش شامل چايخانه رايانه اي( Coffee Net )، بخش شنيداري، بخش ديداري و سينماتك طراحي و عرضه شده است. تجهيزات مناسبي در هر بخش مانند رايانه، گرامافون، ويديو، تلويزيون، آمپلي فاير، پخش ديسك ليزري و. . . به همراه منابع و آثار متنوع و ارزنده اي در هر زمينه امكان بهره برداري مراجعين را به شكل مناسب فراهم مي آورد.
شرايط استفاده:
- استفاده براي عموم از سنين 7 سال به بالا بصورت عضويت و ساعتي آزاد است
- ساعت كار: صبح ها 9 الي 1، بعد از ظهرها 5 الي 8
نشاني: ويلاهاي فردوس، ورودي 5، طبقه دوم، پلاك 4
خانه علم كيش
در خانه علم كيش تواناييها و محدوديتهاي خود را آزمايش كنيد. حساسيت شنوايي شما چقدر است؟ آيا مي توانيد هر چه در دنياي اطراف است با چشم ببينيد؟ آيا مي دانيد كه در تاريكي كامل امكان ديدن وجود دارد؟ آيا تا به حال با چنگ بدون سيم، آهنگي نواختهايد؟ اينها و بسياري از وسايل ديگر را در خانه علم كيش تجربه كنيد
سازمان منطقه آزاد كيش در راستاي اهداف فرهنگي و اجتماعي با احداث نخستين خانه علم و به كارگيري شيوه هاي مدرن تلاش كرده است تا در جهت تحقق يكي از آرمانهاي توسعه فرهنگي و اجتماعي كشور گام بردارد. شايان ذكر است تحولات علمي، فرهنگي و اقتصادي ويژه دو دهه اخير موجب دگرگوني بنياني در تعريف سواد و شهروند با سواد در سطح جهاني شده است به طوري كه ديگر توانايي يك شهروند در خواندن و نوشتن زبان بومي اش ملاك سواد وي قرار نمي گيرد. تمدن كنوني جهاني در كليه ابعادش به شهرونداني نيازمند است كه شيوه هاي پيچيده ارتباطي را بشناسد، با مفاهيم مقدماتي علوم و فنون آشنا باشد و از توانايي تفكر منطقي و نقادانه برخوردار باشند. به همين دليل تعاريفي مانند سواد رايانهأي و سواد علمي به عنوان شاخص هاي جديد در ارزيابي سواد يك شهروند در سالهاي اخير مطرح شده است. پرورش چنين توانايي هايي داراي چنان اهميتي است كه كشورهاي جهان به سرمايه گذاري گستردهأي براي آشنا كردن شهروندان خود در اين زمينه ها پرداختهاند. يكي از موثرترين اين سرمايهگذاريها، ايجاد زمينههاي آموزش غيررسمي و غيرمستقيم و به شيوه سرگرمي و بازي است كه در چارچوب خانههاي علم مطرح شده است. در اين مكان اشخاص در سنين مختلف مي توانند با آزمون و خطا و بازي و سرگرمي، با بسياري از مفاهيم و موضوعات علمي آشنا شوند
نشاني: مقابل بازار پانيذ، ويلاهاي مرواريد