معرفی وبلاگ
ایران تونگین ولعل دنیاهستی//ایران توفریبنده وزیباهستی نام تونکوست چون کهن ایرانی//تاریخ خجسته یل وشیرانی// مهدهنری نقش جهان درگاهت//شیرازوسپاهان اثرزیبایت// هرکس گذرش درتورسدمی بیند//ازشاخه زیبات گلان می چیند// هردم که نظردررخ توبنماید //مدهوش تووجلوه کویت باشد// آثارتوزیباونکودرهمه جاست//هرشهربه آثارخوشت می نازد// مهمان چوبه این نغمه سرا بازآید//درکوی توگرددبری ازغم یادش// اثرمدیروبلاگ محمدعلی حاجیان
دسته
بوق بوق ايران
ايران شناسي
ايرانگردي
ايران هميشه جاويدان
پايتخت فرهنگي جهان اسلام
ايرووون
ميهن ما
توريسم ايران
هنرصنايع دستي وخانواده
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 2682182
تعداد نوشته ها : 292
تعداد نظرات : 19

JavaScript Codes
Rss
طراح قالب

برج رسكت‌ - ساري

اين برج علاوه بر آثار معماري آن كه در نوع خود قابل توجه است داراي دو رشته كتيبه به خط كوفي گلزار و پهلوي ساساني است كه بر اهميت آن افزوده است. بناي برج رسكت با نقشه مدور از آجر بنا شده و در بالاي بدنه كتيبه‌اي با خط كوفي گلزار به طرز زيبايي گچ بري شده و بعد از آن رديف تزيينات گچي و آجري است و در نهايت گنبدي سلجمي شكل برفراز آن تعبيه شده است. ورودي اين بنا در جهت خاوري و در بالاي طاق‌نماي ورودي داراي تزيينات گچي مقرنس كاري است و چهار سر كتيبه كوفي گلزار و خط پهلوي ساساني به طرز زيبايي گچ‌بري شده است كه مشتمل بر آيات قرآني و مطالب تاريخي است. عمليات مرمتي بر روي اين برج از سال‌هاي 1359 تا 1367 انجام شده است.
istta.ir 
راز برج رسكت آشكار شد
نخستين گمانه زني در اطراف برج رسكت، در سواد كوه مازندران راز ايستايي اين بناي اسلامي را در شيب تند كوه فاش كرد. باستان شناسان با سكوي آجري مواجه شدند كه شيب كوه را از بين برده است.
«مهدي عابديني»، سرپرست هيات كاوش در برج رسكت و عضو پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري برج‌هاي لاجيم و رسكت در اين‌باره به ميراث خبر گفت: «برج رسكت در شيب تند كوهي سنگي بنا شده و همواره اين سئوال مطرح بوده كه اين بناي آجري چگونه در اين شيب تند ايستاده است. با طرح اين سئوال گمانه‌اي در اطراف برج زده شد و طي آن بخشي از سكوي آجري نمايان شد كه سطح شيب را براي معماران برج از بين برده است.»
عابديني در ادامه گفت: «در گذشته معمارني كه قصد برپايي برج آرامگاهي رسكت را داشتند با استفاده از تراشيدن سنگ‌هاي كوه حفره‌اي سنگي را به وجود آوردند تا بتوانند سكوي آجري را در داخل آن بنا كنند.»
دو برج آرامگاهي رسكت و لاجين در زمان غزنويان ساخته شده‌اند اما در اين زمان خاندان باونديان كه از اسپهبدان ساساني بودند در مازندان حكومت مي‌كردند.

اين خاندان از دوره ساساني در اين منطقه از كشور بوده‌اند اما با ورود اسلام، مسلمان شده‌ و حدود 700 سال در مازندران حكومت كرده‌اند.
دو برج رسكت و لاجين آرامگاه "شهريار ابن قارون"، و يكي از اعضاي خاندان باونديان است.
اين دو برج آرامگاهي با خط نوشته‌هاي كوفي تزئين شده است و قرار شده تا بهترين متخصصان خط اسلامي براي قرائت نوشته‌هاي تزئينات برج‌هاي آرامگاهي به پايگاه ميراث فرهنگي ملحق شوند.
پايگاه ميراث فرهنگي برج‌هاي آرامگاهي لاجيم و رسكت از اسفند ماه سال گذشته به سرپرستي "سعيد سليماني" كار خود را آغاز كرده و قرار است تا با انجام عمليات باستان شناسي و ساماندهي برج‌ها، پرونده اين دو اثر براي ثبت در فهرست ميراث جهاني آماده شوند.
برج رسكت از جمله بناهاي شاخص دوره اسلامي استان مازندران است كه بيش از 30 سال مورد توجه قرار نگرفته بود. هم اكنون بخش‌‌هايي از برج‌ رسكت را پوشش گياهان خودرو در برگرفته و هيات مرمت قصد دارند با ايجاد پوششي روي گنبد اين بنا، با سموم مخصوصي گياهان خودرو را از روي آن بردارند.
topiranian.com

 


تصوير خلاصه: 
مكان:  تاريـخي


دسته ها :
يکشنبه بیست و هفتم 9 1390 18:27
X