ودسر يكي از شهرهاي استان گيلان و مركز شهرستان رودسر است. قوميت مردم رودسر گيلك است كه به زبان گيلكي با لهجه بيه پيش (شرق گيلان) تكلم ميكنند. مذهب مردم رودسر ، شيعه علوي اثني عشري است.
تاريخچه رودسر
رودسر، در زمانهاي قديم، به نامهاي كوتم و هوسم ناميده ميشد. يكي از روستاهاي رودسر به نام تميجان در زمان سلطنت شاه عباس اول داراي ضرابخانه بوده كه سكههاي ضرب شده در اين محل موجود است.
مقدسي، جغرافي دان معروف، در سال ۳۷۵ هجري قمري در كتاب (احسن التقاسيم فم معرفه الاقاليم) آورده كه هوسم را بازاري نيكو و مسجد جامعي، نزديك مقر حاكم است. حمدالله مستوفي در سال ۷۴۰ هجري قمري ، از هوسم به عنوان بندر و لنگرگاه كشتيهايي كه از گرگان و طبرستان آذوقه حمل ميكردند ياد نموده است. نام رودسر تركيبي از دو پاره واژه رود و سر است. سر در زبان ديلمي و پهلوي به معني كنار است مانند سر و سامان داشتن يعني كسي را در كنار خود داشتن. در نتيجه نام اين شهر به معني كنار رود است.
آب و هوا
قسمت كوهستاني آن خوش آب و هوا و سردسير ميباشد. و قسمت شمالي آنكه در قسمت حاشيه جنوبي درياي خزر و جلگه قرار گرفته است ، معتدل و مرطوب ميباشد.
اقتصاد و محصولات
اقتصاد مردم رودسر ، به علت قرار گرفتن دركنا دريا و زمينهاي مناسب بيشتر بر پايه كشاورزي و ماهيگيري استوار است. از محصولات توليد شده در رودسر ميتوان برنج، چاي، ابريشم، كنف، مركبات، گندم، جو، فندق، گردو، حبوبات، گل گاوزبان ،انواع سبزي و ... را نام برد. تنوع و فراواني در رودسر باعث گرديده تا بازار هفتگي آن كه در روزهاي يكشنبه داير ميگردد از رونق فراواني برخوردار باشد. بافت چادرشب، لباس قاسم آبادي ،حصير، جوراب پشمي، زنبيل، نمد بافي و توليد انواع سراميك و سفال را نام برد كه اغلب در يكشنبه بازار رودسر عرضه ميگردد.
نقاط زيارتي و تاريخي
گنبد پير محله يكي از نقاط تاريخي رودسر و از عجايب هفتگانه گيلان ميباشد. ساخت گنبد مربوط - به دوره كيانيان و به صورت هشت ضلعي است